Концептуальна модель формування стратегій фінансової стійкості територіальних громад України в умовах воєнного часу - Куніцин, О. М. (Ефективність державного управління, 2025)
Вступ. Повномасштабна війна в Україні істотно змінила фінансове середовище територіальних громад, спричинивши глибокі фіскальні та соціальні потрясіння. Зниження доходів, міграційні процеси, зростання видатків на оборону та гуманітарні потреби поставили під загрозу фінансову стійкість місцевого самоврядування. У цих умов виникла потреба у створенні концептуальної моделі, що допомагає громадам розробляти адаптивні стратегії фінансової стійкості під час війни та у післявоєнний період. Матеріали та методи. У дослідженні використано системний, структурно-функціональний, порівняльний та аналітичний підходи. Емпіричну базу становлять наукові публікації, звіти урядових і міжнародних організацій (OECD, ILO, VoxUkraine) та офіційні статистичні дані України. Аналіз літературних джерел. Попередні дослідження, за авторством Т. Богдан, Б. Йованович, В. Залізнюк, І. Лазебна, О. Подзізей, В. Довженко та інших, охоплюють питання фінансової стійкості, однак за результатом аналізу стає зрозумілим, що не розроблено комплексної моделі, що інтегрує економічні, соціальні, інституційні й технологічні чинники у єдину концепцію управління стійкістю громад в умовах війни. Це дослідження заповнює теоретико-методологічний розрив у сучасній науці державного управління. Невирішені елементи загальної проблеми. Наразі не розроблено детальної концептуальної моделі, яка слугувала б практичним інструментом формування гнучких стратегій фінансової стійкості територіальних громад у воєнний та післявоєнний періоди. Результати. Запропоновано універсальну концептуальну модель фінансової стійкості, що охоплює чотири ключові виміри: економічний, соціальний, інституційний і технологічний. Модель функціонує на основі циклу адаптивного управління: аналітичного моніторингу, реалізації інструментів, оцінювання результатів і зворотного зв’язку. Вона дає змогу громадам підвищувати стійкість, забезпечувати бюджетну рівновагу та ефективно реагувати на кризові виклики війни. Обговорення. Запропонована модель створює методологічне підґрунтя для інтеграції ресурсів, соціальних ініціатив, інституційних реформ і технологічних інновацій у єдину систему управління. Її застосування сприятиме зміцненню фінансової спроможності громад, підвищенню прозорості управління та сталому розвитку у післявоєнний період. Висновки. Розроблена концептуальна модель може бути адаптована до різних типів громад і рівнів воєнного впливу. Вона забезпечує системний підхід до управління фінансовою стійкістю шляхом поєднання економічних, соціальних, інституційних та технологічних чинників. Її впровадження допоможе громадам ефективно планувати ресурси, зміцнювати бюджетну автономію й формувати основу для сталого післявоєнного відновлення.