Модернізація функцій управління персоналом в органах місцевого самоврядування у контексті реформування державного управління України - Тупіс, А. І. (Ефективність державного управління, 2025)
Досліджено теоретичні та практичні аспекти модернізації функцій управління персоналом в органах місцевого самоврядування України в контексті реформи децентралізації та змін у публічному управлінні. Актуальність теми зумовлена необхідністю трансформації кадрової роботи від застарілих моделей обліку до стратегічного управління людськими ресурсами, що є критично важливим для успіху реформ та повоєнного відновлення. Методологічну основу становлять системний аналіз, порівняльно-аналітичний метод та контент-аналіз нормативно-правових актів, що дало змогу комплексно розглянути зміни в кадровій політиці. За результатами дослідження проаналізовано нові правові засади, зокрема статтю 17 Закону "Про службу в органах місцевого самоврядування", яка передбачає створення служб управління персоналом. Обґрунтовано ключові функції оновлених HR-підрозділів: стратегічне планування кадрового потенціалу, професійний добір на основі компетентностей, адаптація та наставництво, оцінювання результативності та організація професійного розвитку. Визначено, що модернізація HR-функцій сприяє підвищенню ефективності роботи ОМС, формуванню професійної культури та зростанню довіри громадян до влади.