Роль менеджменту в залученні молоді до ділової активності в Україні: оцінка передумов та перспектив - Максимець, О. В.; Алєйніков, Д. Ю. (Ефективність державного управління, 2025)
Досліджено роль менеджменту та бізнесу у залученні молоді до економічної активності в Україні за умов війни, економічної нестабільності та демографічної кризи. Визначено ключові чинники, що спонукають молодь до еміграції, серед яких – низький рівень оплати праці, незадовільні умови праці, корупція та обмежені можливості для професійного розвитку. На основі попереднього анкетування молоді міста Львів та Львівської області (n = 55) проаналізовано настрої респондентів, їхні кар’єрні орієнтири та ставлення до перспектив працевлаштування в Україні. Опитані відповідали на питання щодо настроїв, мотивації та факторів, що впливають на їхнє рішення щодо працевлаштування, навчання та проживання в Україні. Використано методи системного підходу, причинно-наслідковий аналіз, контент-аналіз та статистичні методи. Дослідження надає попередні дані про настрої, мотивацію та чинники, які впливають на рішення молодих людей щодо роботи та проживання в Україні, що є важливим для формування ефективної політики. На основі проведених досліджень було запропоновано розширити перелік перспектив та очікувань молоді і стратегій не лише загальнодержавних, а й місцевих, які сприятимуть поверненню кваліфікованих кадрів, зменшенню еміграції та залученню молодих талантів до відбудови економіки. Для бізнесу це дослідження є дорожньою картою для створення привабливих умов праці, що відповідають очікуванням молоді (гнучкість, соціальний пакет, можливості розвитку). Це допоможе компаніям утримувати цінних співробітників та підвищувати їхню лояльність. Результати можуть використати органи влади для розроблення національних програм, спрямованих на стимулювання зайнятості молоді, розвиток освіти, підтримку підприємництва та створення безпечного й привабливого середовища для життя та роботи. Утримання та розвиток молодих, інноваційних кадрів є ключовим фактором для підвищення конкурентоспроможності українських компаній та економіки загалом на світовій арені. Отже, дослідження не просто виявляє проблеми, а пропонує конкретні рекомендації, що можуть бути імплементовані для створення сприятливіших умов для молоді в Україні, забезпечуючи її активну участь у майбутньому країни. Дослідження має високу потенційну цінність, оскільки воно стосується критично важливої проблеми для майбутнього України – утримання та залучення молоді до ділової активності, особливо за умов війни та демографічної кризи.