Цифрова трансформація ландшафту безпекового врядування громад і захисту критичної інфраструктури: потенціал технологій GIS - Березовська, Н. І.; Сторожук, О. Л. (Ефективність державного управління, 2026)
Розглянуто потенціал цифрових технологій у трансформації безпекового врядування громад та захисті критичної інфраструктури з акцентом на застосування геоінформаційних систем (QGIS та GRASS GIS). Проведено теоретичний аналіз можливостей GIS для оцінювання зон підвищеного ризику, прогнозування потенційних загроз та моделювання сценаріїв надзвичайних ситуацій. У статті також досліджено потенціал цифрових технологій у трансформації безпекового врядування громад та захисту критичної інфраструктури на прикладі Берегівського району Закарпатської області. Основну увагу приділено застосуванню геоінформаційних систем (QGIS та GRASS GIS) для оцінювання природних ризиків, зокрема підтоплення, та просторового моделювання потенційно уразливих територій. Дослідження підкреслює значення інтеграції просторового, гідрологічного та соціально-економічного аналізу для формування превентивних стратегій захисту громад. Цифрові моделі, побудовані на базі GIS, дають змогу ефективно ідентифікувати території з високою уразливістю, планувати заходи реагування та оцінювати потенційні ризики без необхідності розкриття чутливих даних про конкретні об’єкти критичної інфраструктури. Використання GIS сприяє підвищенню прозорості та оперативності ухвалення управлінських рішень, забезпечує науково обґрунтоване прогнозування розвитку ризиків і дає змогу адаптувати безпекові стратегії до сучасних викликів і загроз. Теоретичний аналіз демонструє, що цифрові технології стають ключовим інструментом у ландшафті безпекового врядування, інтегруючи аналітичні, прогностичні та управлінські функції для забезпечення захисту територій та підвищення ефективності процесів управління ризиками. Застосування GIS-технологій відкриває перспективи цифрової трансформації безпекового врядування, підвищення стійкості громад до природних та техногенних загроз, а також формування науково обґрунтованої платформи для стратегічного планування та ухвалення управлінських рішень за сучасних умов динамічного розвитку територій та технологічних систем. Дослідження підтверджує практичну та теоретичну цінність інтеграції цифрових інструментів у системи управління безпекою, що забезпечує ефективну підтримку процесів захисту громад і критичної інфраструктури.