Місце та роль держави у функціонуванні регіональних економічних систем у воєнний період України - Ліпенцев, А. В.; Бельтюков, Р. О. (Ефективність державного управління, 2026)
Здійснено аналіз місця та ролі держави у процесах функціонування регіональних економічних систем у воєнний період, що дало змогу охарактеризувати її структурно-функціональне призначення та інституційно-інструментальну роль щодо формування сталого конкурентного середовища регіонів. Охарактеризовано вплив конкурентоспроможності регіональних економічних систем на функціонування національної економіки у воєнний період та загалом національної конкурентоспроможності держави. Встановлено, що участь держави у стабілізації регіональних економічних систем у воєнний період стосується формування кластерних структур в економічно розвинених регіонах, на які покладається утримання сталості відповідних показників функціонування галузей, промислової та підприємницької активності. Доведено, що у контексті стабілізації регіональних економічних систем у воєнний період на державу покладається роль провайдера стабілізаційних кластерів розвитку регіонів, що стосується збереження функціонального потенціалу їх промислової динаміки, стимулювання галузевої інтеграції між підприємствами, розміщеними в межах певної території. На підставі аналізу деструктивних факторів, які призвели до уповільнення процесів динамізації соціально-економічного та політичного розвитку та загострення чисельних внутрішніх та зовнішніх ризиків, показано доцільність чіткої структурно-функціональної координації взаємодії держави та регіонів, запровадження гнучких, інноваційно-результативних стратегій, які слугували б сталості регіонального розвитку. Встановлено, що у воєнний період регіони, володіючи "природними саморегуляторами" свого інституційного розвитку, автономно забезпечують збереження своєї економічної ідентичності, вимагаючи від держави збалансованої та коректної участі щодо економіко-правової допомоги у забезпеченні відповідної рівноваги у взаємодії між регіонами та між регіонами та державою. Узгоджуючи інтереси економічних суб’єктів регіонів, держава створює конкурентне середовище, необхідне для збереження сталості функціонування інститутів ринку у воєнний період, коли ефективність інститутів загалом різко знижується, завдяки тому, що з’являються нові підсистеми та галузі економіки, зокрема і воєнна економіка.