Глобальне управління у сфері безпеки: філософський запит і практичні інтерпретації - Новак-Каляєва, Л. М.; Каляєв, А. О. (Ефективність державного управління, 2026)
Національну безпеку розглядається в контексті змін характеру війн та збройних конфліктів як відкрита, динамічна соціальна система, що є невід’ємною частиною міжнародної безпеки та систем глобального управління. Проблеми глобального управління у сфері безпеки визначено з урахуванням неоднозначності та мінливості позицій в оцінках як сучасних військово-політичних процесів, так і відповідних ретроспектив кінця ХХ століття. Відзначено основні тенденції розвитку управління у сфері безпеки в динаміці військово-доктринального процесу початку XXI століття. Глобальний простір безпеки аргументовано як імператив сталого розвитку. Окреслено сутність та специфіку інноваційних тенденцій управління у сфері безпеки, зокрема перехід від національної автономії у сфері безпеки до нових форм державно-приватного партнерства в межах екосистемного підходу. Фрагментація та диференціація ресурсів і можливостей безпеки охарактеризовані як найвиразніший аспект тенденції до формування системи управління безпекою на регіональному та глобальному рівнях. Приватизація оборонних галузей та професіоналізація збройних сил підтверджують поступовий перехід від національної автономії безпеки до нових форм державно-приватного партнерства.