Дослідження стану інституційного середовища участі громадськості в управлінні територіальними громадами - Гутник, А. Ю. (Ефективність державного управління, 2026)
Досліджено інституційні засади та механізми участі громадськості в управлінні територіальними громадами в Україні за умов трансформації системи публічного управління та посилення демократичних процесів. Проаналізовано нормативно-правове, організаційне та процедурне забезпечення громадської участі, а також міжнародні та національні підходи до її регулювання. Окрему увагу приділено ролі територіальної громади як базового суб’єкта місцевого самоврядування, а також принципам взаємодії органів місцевого самоврядування і громадськості, що ґрунтуються на відкритості, підзвітності, партнерстві та взаємній відповідальності. Узагальнено сучасні форми громадської участі, зокрема консультативно-дорадчі органи, громадські об’єднання, електронні інструменти демократії та інші механізми прямої участі громадян. Визначено, що попри наявну розгалужену нормативну базу, значна частина інструментів участі реалізується формально, що знижує їхню ефективність. Акцентовано на необхідності переходу від формального залучення громадськості до змістовної участі у виробленні та реалізації публічної політики на місцевому рівні. Підкреслено, що ефективність громадської участі значною мірою залежить від якості комунікації між владою та громадою, наявності чітко визначених процедур консультацій, забезпечення прозорого зворотного зв’язку та врахування пропозицій зацікавлених сторін. Встановлено, що підвищення рівня довіри до інститутів місцевого самоврядування можливе за умови системного навчання громадян і посадових осіб, розвитку партисипативної культури. У перспективі це створює передумови для формування стійкої моделі управління, орієнтованої на спільне вироблення рішень, підвищення їх якості та відповідності реальним потребам територіальних громад.