Еколого-економічне оцінювання водно-болотних угідь в межах територіальної громади з використанням даних дистанційного зондування землі - Жмурко, Н. І.; Соловій, І. П. (Ефективність державного управління, 2026)
Проаналізовано можливості використання даних дистанційного зондування Землі для оцінювання водно-болотних угідь на прикладі Шацької селищної територіальної громади Волинської області у взаємозв’язку з еколого-економічним значенням таких екосистем. Актуальність дослідження зумовлена посиленням кліматичних ризиків, трансформацією гідрологічного режиму, деградацією перезволожених територій та необхідністю переходу від фрагментарного природоохоронного управління до доказового просторового планування природного капіталу громад. Обґрунтовано можливості застосування супутникових даних, геоінформаційних інструментів і спектральних індексів для моніторингу стану водно-болотних угідь та попередньої еколого-економічної інтерпретації виявлених змін. Використано методи системного аналізу, порівняльного узагальнення, аналізу наукових джерел, інтерпретації результатів дистанційного моніторингу, а також еколого-економічного узагальнення ролі екосистемних послуг у розвитку територіальної громади. Охарактеризовано можливості платформ Copernicus, EO Browser, USGS EarthExplorer, Earthdata Search NASA, Planet, Landsat, Sentinel та Google Earth Engine для просторово-часового аналізу змін водних і перезволожених територій. Розглянуто особливості використання індексів NDVI, NDWI та MNDWI для оцінювання стану рослинного покриву, рівня зволоження, площ водних поверхонь і динаміки заболочення. Встановлено, що результати спектрального аналізу можуть бути використані не лише як екологічні індикатори, а й як інформаційна основа для визначення потенційних змін природного капіталу, екосистемних послуг і вартості бездіяльності. Обґрунтовано, що скорочення площ водних і перезволожених територій може свідчити про ослаблення водорегулятивної, кліматорегулятивної, рекреаційної та захисної функцій водно-болотних угідь. Перспективи подальших досліджень пов’язані з кількісною оцінкою екосистемних послуг, інтеграцією результатів дистанційного зондування із бюджетними, туристичними та просторовими даними громади, а також розробленням сценаріїв впровадження природоорієнтованих рішень.