Розвиток системи фінансового моніторингу в Європейському союзі та Україні: порівняльний аспект та перспективи розвитку - Скаско, О. І. (Ефективність державного управління, 2026)
На тлі стратегічного курсу України на повноправне членство в Європейському Союзі, питання синхронізації національної системи фінансового моніторингу з європейськими стандартами та Директивами ЄС набуває критичної важливості. У статті досліджено актуальну проблему розвитку системи фінансового моніторингу країни та в країнах Європейського союзу, яка з метою формування ефективної системи протидії корупції і тероризму, а отже – і забезпечення економічної безпеки, пройшла шість етапів законодавчих змін. Проаналізовано зміни законодавства ЄС та в Україні (Директив Європейського парламенту та Ради ЄС) із формування засад побудови і розвитку фінансового моніторингу. Також розкрито адаптивність законодавчих і методологічних вимог з фінансового моніторингу в Україні відповідно до змін європейських вимог. Проаналізовано своєчасність запровадження механізмів запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом у країнах ЄС, тобто достатність вимог відповідно до сучасних викликів у світовому фінансовому просторі. Проаналізовано базові кількісні та якісні критерії підозрілості операцій, а також критерії за географією та суб’єктами в ЄС та Україні. Описано окремі схеми відмивання грошей через торговельне відмивання коштів, умовну позику чи "чорну скриньку". Описано створення єдиного органу з боротьби з відмиванням грошей у Франкфурті – AMLA, який локалізував проблему контролю транскордонних фінансових груп та має повноваження нагляду та накладення штрафів у межах всього ЄС. Розкрито ключові механізми та напрями, які застосовуються для протидії відмиванню незаконно одержаних доходів. Описано проблему відмивання через використання віртуальних засобів розрахунків (крипторинку). Доведено, що українські засади повністю відповідають вимогам Директив ЄС і навіть деякі є суворішими та деталізованішими.