Ключові аспекти емоційного інтелекту керівника в бізнес-управлінні - Мазій, Н. Г. (Ефективність державного управління, 2026)
Виявлено, що за сучасних умов бізнес-управління емоційний інтелект керівника набуває значення однієї з ключових управлінських компетентностей, оскільки впливає на якість комунікації, стиль керівництва, прийняття рішень, формування корпоративної культури, конфлікт-менеджмент і здатність організації адаптуватися до змін. Встановлено, що емоційний інтелект керівника доцільно розглядати як інтегральну характеристику, що поєднує самоусвідомлення, саморегуляцію, мотивацію, емпатію та соціальні навички. З’ясовано, що особливого значення ця компетентність набуває за умов цифровізації, гібридної та дистанційної зайнятості, зростання психологічного навантаження, організаційної невизначеності та потреби у підтриманні довіри в командах. Проаналізовано наукові підходи до трактування емоційного інтелекту як сукупності здібностей, змішаної моделі та професійної компетентності керівника. Охарактеризовано структурні елементи емоційного інтелекту керівника та напрями його впливу на бізнес-управління, зокрема на лідерство, управлінські рішення, корпоративну культуру, управління конфліктами, кризову взаємодію та гібридну координацію команд. Використано методи теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, системного підходу, порівняння наукових підходів, а також графічного узагальнення для візуалізації структури емоційного інтелекту керівника та напрямів його управлінського впливу. Обґрунтовано, що розвиток емоційного інтелекту керівника має прикладне значення для підвищення ефективності бізнес-управління, оскільки сприяє зниженню конфліктності, посиленню командної взаємодії, покращенню зворотного зв’язку, підтриманню мотивації персоналу та підвищенню стійкості організації до кризових явищ. До практичних інструментів розвитку емоційного інтелекту віднесено самооцінювання управлінської поведінки, 360-градусний зворотний зв’язок, тренінги зі стрес-менеджменту, коучинг, практики активного слухання, медіацію конфліктів, командні сесії та моніторинг залученості працівників. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методик оцінювання емоційного інтелекту керівників, аналізом його впливу на результативність командної роботи, якість управлінських рішень, організаційну культуру та ефективність управління remote- і гібридними командами.