Правові засади управління процесами надання медичних послуг із допоміжних репродуктивних технологій в Україні - Юкало, В. В. (Ефективність державного управління, 2022)
Проаналізовано чинні нормативно-правові акти, які становлять законодавче підґрунтя надання медичних послуг із допоміжних репродуктивних технологій в Україні різної юридичної сили, виявлено прогалини регламентації, перспективні напрями для розвитку галузі. Визначено та досліджено міжнародний, національний і відомчий рівні регулювання надання медичних послуг у цій сфері. Встановлено, що державна політика у сфері охорони репродуктивного здоров’я населення виходить за межі компетенції винятково сфери охорони здоров’я і набуває ознак першочергових завдань національної політики. Завдяки аналізу п’яти законопроектів, які мають регулювати надання медичних послуг у цій сфері, визначено основні тенденції розвитку державної політики, такі як лібералізація законодавства, розширення спектру послуг, розширення джерел фінансування тощо.