Участь громадськості у прийнятті державних рішень, захист навколишнього природного середовища та демократія - Іголкін, С. М.; Нестеренко, Г. П. (Ефективність державного управління, 2021)
Аргументовано, що підвищення рівня інформаційної обізнаності громадськості з питань охорони довкілля та забезпечення її широкої участі у прийнятті державно-управлінських рішень щодо охорони навколишнього середовища має бути пріоритетом держави, яка прагне налагодити ефективну взаємодію з громадськістю. Зазначено, що, своєю чергою, участь громадськості при розробленні державної політики допомагає вирішенню складних соціальних та екологічних проблем суспільства. Доведено, що зазначене є однією з основних передумов розвитку демократії. Розглянуто основні міжнародні та національні нормативні акти у сфері охорони навколишнього природного середовища. Наведено рівні участі громадян на різних етапах процесу прийняття державно-управлінських рішень. Розглянуто поняття екологічної демократії та визначено, що розвиток освіти і поширення екологічної інформації стимулюють відповідальність громадськості у вирішенні екологічних питань.