Модернізація організаційно-комунікаційних основ державного управління галуззю охорони здоров’я - Бородін, Є. І.; Устимчук, О. В. (Ефективність державного управління, 2021)
Досліджено трансформаційні зміни в системі державного управління галуззю охорони здоров’я України під впливом пандемії COVID-19 у контексті цілей медичної реформи – забезпечення здоров’я нації та підвищення ефективності охорони здоров’я. Проаналізовано організаційно-комунікаційні основи управління галуззю, що слугують базисом поєднання всіх суб’єктів управління через обласні державні адміністрації: Міністерство охорони здоров’я України, органи місцевого самоврядування, управління (відділи) охорони здоров’я міст, центральні міські (районні) лікарні, обласні лікувально-профілактичні заклади, інші заклади охорони здоров’я, населення, засоби масової інформації, інші інститути та громадські організації. Акцентовано увагу на ролі органів управління галуззю в контексті діджиталізації сервісів у межах завдань медичної реформи. У системі управління галуззю охорони здоров’я нею запропоновано вважати глибинну трансформацію, проникнення цифрових технологій у процеси оптимізації та автоматизації завдань, підвищення продуктивності та покращення комунікаційної взаємодії зі споживачами медичних послуг. Обґрунтовано доцільність модернізації організаційно-комунікаційних основ державного управління галуззю охорони здоров’я завдяки діджиталізації баз даних та галузевих сервісів.