Етнічний, культурний та політичний чинники формування української національної ідентичності на сучасному етапі: особливості та взаємовпливи - Мороз, О. Ю. (Ефективність державного управління, 2021)
Розглянуто проблему актуального співвідношення політичного та етнокультурного чинників формування української національної ідентичності. Показано, що національна ідентичність є комплексним та динамічним феноменом, який твориться у процесі політичної, культурної та соціально-економічної взаємодії між громадянами держави. Зазначено, що політична спільність у межах держави є необхідним, але недостатнім для виникнення стійкої національної ідентичності чинником. Зауважено, що її основою є також спільна соцієтальна культура, що має етнокультурну (мовну) основу, проте є надетнічним феноменом. Показано, що в Україні у роки незалежності головними чинниками становлення її національної ідентичності стали спільний політичний простір держави та наявність значної української етнічної більшості. Доведено, що у ситуації фактичної двомовності країни, існування значних соціокультурних відмінностей між різними регіонами України демократичний шлях розвитку був перешкодою для реалізації ідеї україноцентричної культурної гомогенізації країни. Зазначено, що після Революції Гідності російська агресія зумовила серйозні зміни у настроях українських громадян та у вітчизняному електоральному просторі, проте завдання знайти інклюзивну формулу національної ідентичності значною мірою залишається актуальним