Запезпечення етнокультурного розвитку української державотворчої нації як напрям публічної політики щодо формування української національної ідентичності - Підбережник, Н. П. (Ефективність державного управління, 2019)
З’ясовано чинники, що негативно впливають на формування української національної ідентичності на сучасному етапі розвитку українського соціуму, серед яких: гібридна війна Росії проти України, культурна експансія сусідніх держав в Україні, інтенсивні глoбалізаційні прoцеси, домінуючий вплив інформаційних потоків зарубіжних держав на інформаційно-культурний простір України, недосконалість освітньої, мовної та культурної публічної політики України. Проаналізовано діяльність органів публічного управління щодо забезпечення розвитку української культури, мови, відродження української національної пам’яті. Запропоновано шляхи удосконалення публічної політики у сфері забезпечення етнокультурного розвитку української державотворчої нації у контексті формування української національної ідентичності, зокрема: на основі системності та комплексності етнополітики прискорити процес формування єдиного українського мовно-культурного та мовно-інформаційного простору, української соцієтальної культури; розробити та втілити державну програму національно-патріотичного виховання, збільшити фінансування галузей освіти й науки, підвищити якість українських освітніх та наукових продуктів.