Інноваційні підходи щодо формування товарного портфеля підприємства - Поляк, Ю. Я. (Ефективність державного управління, 2022)
Розглянуто питання кількісної оцінки товарної сегментації фрагменту ринку виробництва фруктових і овочевих соків Рівненської області. Досліджено методичні аспекти формування товарного портфеля підприємств харчової промисловості (виробництво фруктових і овочевих соків) як чинник економічної ефективності їх діяльності. Уточнено сутність понять “інноваційний процес”, “товарний асортимент” та “товарний портфель”. Запропоновано визначати економічну ефективність при оптимізації товарного портфеля. Визначено проблематику управління товарним асортиментом на вітчизняному підприємстві, що є виробником фруктових і овочевих соків. Проаналізовано товарний портфель ПСК “Рівненський заготівельно-виробничо-збутовий комбінат” та побудовано модель матриць для дослідження товарного асортименту у координатах частка товару у збуті підприємства, участь товару у тренді збуту, а також запропоновано інноваційний підхід щодо формування товарного портфеля підприємства.