Особливості становлення державної політики у сфері зайнятості населення: методологія проблеми - Сухомлин, В. Б. (Ефективність державного управління, 2018)
Здійснено аналіз становлення державної політики у сфері зайнятості населення; ідентифіковано структурно-функціональну роль держави у сфері формування та реалізації соціально-трудових відносин; класифіковано основні цілі, елементи, структурні рівні та комплекс заходів державної політики у сфері зайнятості; систематизовано основні функції сторін соціального партнерства, які забезпечують реалізацію відповідних заходів щодо забезпечення політики зайнятості; наведено основні технологічні прийоми реалізації цього виду політики, враховуючи національні особливості та відповідні показники економічного розвитку держави; охарактеризовано її інфраструктуру, яка забезпечує сталу динамічну рівновагу на ринку праці, що безпосередньо впливає на результативність державної політики у відповідній сфері; розроблено інструментарій регулювання та прогнозування ринку праці, який передбачає запровадження форм та методів управління системою зайнятості населення та регулювання трудових відносин, що слугує зниженню показників безробіття та підвищенню показників активної зайнятості населення серед різних демографічних груп.