Кризові детермінанти функціонування охорони здоров’я та їх потенційна загроза національній безпеці держави - Кланца, А. І. (Ефективність державного управління, 2018)
Проаналізовано кризові детермінанти функціонування охорони здоров’я. Охарактеризовано загальні тенденції поширення та поглиблення відповідних кризових ситуацій, з якими зіштовхується глобальний світ і які об’єктивно позначаються на показниках якості здоров’я громадян. Наведено соціальні суперечності сучасного світу, які впливають на новітню детермінацію кризового функціонування відповідних інституцій, що забезпечують здоров’я громадян. Доведено, що поглиблення деконструктивних тенденцій у сфері охорони здоров’я в умовах відповідних кризових ситуацій увиразнює виклики національної безпеки, що, відповідно, характеризує фрагментарну роль держави у відповідних процесах.