Сучасний стан реалізації організаційного механізму державного управління паліативною та хоспісною допомогою в Україні - Данилюк, К. В. (Ефективність державного управління, 2017)
Досліджено та науково обґрунтовано сучасний стан реалізації організаційного механізму державного управління паліативною та хоспісною допомогою в Україні. Доведено, що шість блоків факторів впливають на здійснення державного управління в цій системі, серед яких: політичний, економічний, соціально-демографічний, технологічно-інноваційний, нормативно-правовий та організаційно-інституціональний. Серед основних проблем визначено: недостатнє фінансування та технічне забезпечення закладів паліативної та хоспісної допомоги; відсутність затверджених державних стандартів, що встановлюють вимоги до закладів паліативної та хоспісної допомоги; незадовільне забезпечення паліативних пацієнтів знеболювальними препаратами; відсутність актуальних, достовірних статистичних даних щодо паліативної та хоспісної допомоги на центральному, регіональному та місцевому рівнях; низький рівень поінформованості громадськості щодо такої допомоги та недостатнє формування громадської думки щодо необхідності, важливості розвитку системи паліативної та хоспісної допомоги тощо.