Напрямки державного забезпечення рівноправності у доступі до медичних послуг сільського населення у процесі реформування системи охорони здоров’я - Юристовська, Н. Я. (Ефективність державного управління, 2017)
Висвітлено основні напрямки реформування системи охорони здоров’я в Україні. На основі аналізу законодавства та нормативно-правових актів аргументовано, що права кожного громадянина є декларативними, а програми, які були розраховані лише на певний час, не фінансувалися належним чином, а відтак і не досягли основної мети – забезпечення рівності громадян України в доступній і якісній медичній допомозі. Проаналізовано невдалі спроби реформування медичної галузі протягом 2005 – 2014 рр. Охарактеризовано сутність Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я України 2016 р. Обґрунтовано, що реорганізація інфраструктури сільських медичних закладів обумовлена невідповідністю стандартів державного планування організації сільських лікарських дільниць на основі чисельності населення сучасним реаліям; морально застарілим фізичним станом приміщень фельдшерських пунктів та медичним обладнанням; нерентабельною системою районних лікарень, де для обслуговування незначної кількості ліжко-місць доводиться утримувати значну кількість лікарського та управлінського персоналу. Водночас зауважено, що структура старіючого сільського населення вимагає збереження у кожному населеному пункті (зокрема і у малонаселених селах) старої системи первинної медико-санітарної медицини, яка забезпечується фельдшерськими пунктами.