Особливості децентралізації управління освітньою системою як шлях до модернізації вищої освіти в Україні - Тупичак, Л. Л. (Ефективність державного управління, 2017)
Розглянуто інноваційний підхід надання освітніх послуг і очікувані результати від впровадження процесу децентралізації як одного з головних трендів реформування системи вищої освіти. Розкрито низку факторів, що впливають на рівень отримання якісних знань на сьогодні. Обґрунтовано, що саме децентралізація є особливою тенденцією в європейському освітньому товаристві. Визначено, що однією з важливих інноваційних змін є переорієнтація системи управління та пошук співвідношення між централізованим та децентралізованим фінансуванням.