Науковий підхід до визначення поняття “система управління цивільного захисту” - Барило, О. Г. (Ефективність державного управління, 2017)
Проведено аналіз попередніх наукових досліджень щодо проблем державного управління. З’ясовано, що Стратегією національної безпеки України визначено як одну із актуальних загроз національної безпеки України незадовільний стан єдиної державної системи цивільного захисту. Обґрунтовано необхідність уточнення категорійно-понятійного апарату, що визначає сутність системи управління цивільного захисту. Запропоновано авторське визначення поняття “система управління цивільного захисту” як сукупність взаємопов’язаних підсистем, що утворює єдину структуру зі сталими зв’язками між її елементами, забезпечує цілеспрямований організаційно-регулюючий вплив органів державного управління у сфері цивільного захисту, можливість як централізованого, так і децентралізованого управління підрозділами цивільного захисту та реалізацію функції держави, спрямованої на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, реагування на них та ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.