Взаємозв’язок охорони здоров’я громадян та національної безпеки держави: методологія проблеми - Кланца, А. І. (Ефективність державного управління, 2018)
Здійснено теоретико-методологічний аналіз взаємозв’язку охорони здоров’я громадян та національної безпеки держави, систематизовано основні дослідницькі концепції, підходи та теорії до її ідентифікації та вирішення, наведено певні соціальні регулятори суспільного розвитку, які визначають параметри якості здоров’я громадян та розкривають показники забезпечення національної безпеки держави. Охарактеризовано медико-демографічні системи, які визначають умови життєдіяльності та якість охорони здоров’я певних соціальних груп. Наведено дослідницькі сценарії розвитку сучасного світу на їх вплив якість життя громадян та сферу національної безпеки постмодерної держави.