Теоретичні аспекти державного забезпечення рівних можливостей доступу до медичних послуг та доступності медичного обслуговування сільського населення - Юристовська, Н. Я. (Ефективність державного управління, 2018)
Розглянуто теоретичні питання публічного управління, спрямованого на подолання нерівності у сфері медичного обслуговування міських і сільських жителів. На основі аналізу наукової вітчизняної та зарубіжної літератури, а також законодавчих джерел систематизовано та уточнено понятійно-термінологічний апарат. З’ясовано дефініції “медичне обслуговування”, “медична допомога”, “медична послуга”, “медичний сервіс”, “доступ до медичних послуг”, “доступність медичного обслуговування”, “соціальні детермінантами здоров’я”. Класифіковано чинники, які утруднюють забезпечення рівності у сфері медичного обслуговування сільського населення. Обґрунтовано, що у доступності медичного обслуговування сільського населення згадані дефініції обумовлюють визначення співвідношення економічних можливостей наявної у сільській місцевості медичної інфраструктури та реальних потреб у медичних послугах сільського населення. Доведено, що державне забезпечення рівного доступу до медичних послуг сільського населення потребує координації органів влади на різних рівнях: вертикальних – між місцевими адміністраціями і центральними органами влади; горизонтальних – міжсекторального партнерства та співпраці між територіальними громадами.