Інституціальні фактори функціонування тіньової економіки України - Ліпенцев, А. В.; Заверуха, М. М. (Ефективність державного управління, 2018)
Досліджено вплив соціально-економічних інститутів на формування і функціонування тіньової економіки. Виокремлено основні особливості функціонування тіньових економічних процесів в Україні, досліджено вплив різноманітних факторів на формування і функціонування тіньової економіки. Подано загальну характеристику інституціального підходу в економічній науці. Встановлено, що всі соціальні інститути пов’язані з інститутом економіки, залежні від нього і своїм станом та багато в чому визначають перспективи розвитку суспільства, будучи потужними стимуляторами його економічного прогресу і розвитку політичної системи. Досліджено економіку як соціальний інститут, що створює матеріальний базис для розвитку соціальних відносин, інтелектуальну і освітню базу розвитку соціальної системи загалом. Визначено деінституалізацію тіньової економіки як головну проблему зменшення масштабів тіньових економічних процесів в Україні.