Удосконалення державного регулювання у сфері забруднення навколишнього природного середовища радіаційними речовинами та радіаційними відходами - Дяченко, О. І. (Ефективність державного управління, 2018)
Проаналізовано державне регулювання у сфері забруднення навколишнього природного середовища радіаційними речовинами та радіаційними відходами. Доведено, що існуючі відхилення від чинних норм, встановлених стандартів, а також не повне врегулювання на державному рівні законодавства та системи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки, відсутність фінансування, спричиняють, за рахунок функціонуючих об’єктів атомної енергетики, загрозу життю та здоров’ю людини від радіоактивного забруднення внаслідок міграції та накопичення радіоактивних речовин у біосфері живими організмами, загрожують навколишньому природному середовищу. Зазначено, що для поліпшення стану ядерної та радіаційної безпеки України насамперед потрібно: дотримуватися загальнодержавних норм та правил для розміщення, будівництва та роботи АЕС; удосконалити рівень державного контролю у сфері поводження з радіоактивними речовинами та радіоактивними відходами; створити комплекс законодавчої бази, згідно з міжнародними стандартами, з урахуванням рекомендацій міжнародних організацій у сфері використання ядерної енергії шляхом аналізу поточного стану законодавства.