Формування передумов публічного управління у контексті децентралізації влади в Україні: організаційно-правовий аспект - Павлюк, Н. В. (Ефективність державного управління, 2016)
Проаналізовано основні складові організаційно-правового механізму формування публічного управління в Україні у контексті сучасних процесів децентралізації влади. Показано важливість усунення ймовірних ризиків в організаційному і правовому сегментах управлінської діяльності саме на первинному етапі становлення системи публічного управління. Досліджено передумови формування публічного управління в Україні у контексті децентралізації влади, зокрема: несприятливі вихідні обставини становлення системи публічного управління, негативи тривалого перехідного періоду, відсутність рішучості при запровадженні прогресивних елементів у систему публічного управління, суперечливість, неповороткість, відірваність від громадян, бюрократизацію діючої системи управління, відсутність сприятливого середовища для незворотних позитивних змін у системі управління, громадянського суспільства. Доведено необхідність використання досвіду постсоціалістичних країн та провідних членів ЄС у розвитку систем публічного управління, нового публічного управління, демократичного врядування. Розкрито взаємозалежність між виваженим здійсненням децентралізації влади і успішним утвердженням передових стандартів публічного управління та обґрунтовано визначальну роль організаційно-правового аспекта на усіх етапах процесу становлення ефективної системи публічного управління.