До визначення суті тіньових економічних процесів - Заверуха, М. М. (Ефективність державного управління, 2016)
Досліджено сутність тіньової економіки як сегменту економічної системи, що не контролюється державою. Виокремлено раціональну та ірраціональну складову тіньової економічної діяльності. Визначено специфіку функціонування тіньової економіки в Україні.