Концептуалізація поняття соціогуманітарної безпеки у сучасних наукових дослідженнях - Горбатюк, С. Є. (Ефективність державного управління, 2016)
Розглянуто сучасні підходи до концептуалізації поняття соціогуманітарної безпеки у контексті ускладнення соціальних систем в умовах розмивання граней, посилення взаємозв’язку та взаємовпливу соціальної і гуманітарної сфери розвитку суспільства. Проаналізовано теоретичні погляди на соціальну і гуманітарну безпеку, виявлено характерні особливості у визначенні цих понять, що полягають у відсутності чітко окреслених меж і їх ототожненні більшістю дослідників. Виявлено тенденції щодо застосування концепту інтегрованого поняття соціальних та гуманітарних складових забезпечення суспільного розвитку і безпеки. Концептуально обґрунтовано та запропоновано визначення поняття “соціогуманітарна безпека”.