Сутність кібербезпеки як напряму вироблення державної політики цифрового розвитку - Арсенович, Л. А. (Ефективність державного управління, 2023)
Проаналізовано різні зарубіжні підходи та узагальнено найкращі провідні світові практики щодо формування та розроблення стратегій кібербезпеки. Розглянуто комплексну сутність кібербезпеки як напряму вироблення державної політики цифрового розвитку, складовими частинами якої є: аспекти (правовий, економічний, технічний, фінансовий, міжнародний, науковий), сфери забезпечення кібернетичної безпеки (освітня, зовнішньополітична, правоохоронна, науково-технічна, інформаційна, юридична), а також відповідні рівні кібербезпеки (технологічний, нормативно-правовий, функціональний, матеріальний, програмний та організаційний). Розроблено основні напрями формування державної політики у сфері кібербезпеки (координаційно-контрольний, нормативний, профільно-навчальний, інноваційно-дослідницький, інформаційно-розвідувальний, технічного забезпечення, внутрішнього розвитку, зовнішнього розвитку), які у подальшому дадуть змогу вирішувати актуальні питання у сфері кіберзахисту, розробляти ефективні, дієві державні й управлінські рішення та формувати адекватну державну політику в зазначеній сфері.