Формування та реалізація державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення в Україні - Гаман, Т. Б. (Ефективність державного управління, 2023)
Досліджено етапи реформування центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення під час функціонування Державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров'я України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Зокрема, з'ясовано, що досягнення сфери санітарного та епідемічного благополуччя населення, яка удосконалювалась протягом десятиліть, за останні роки були нівельовані внаслідок ліквідації та реорганізації зазначених вище державних органів. Новостворена структура Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів виконує всі поставлені на неї завдання, незважаючи на величезне скорочення працівників у процесі реформ та відсутнісь адаптованої законодавчої бази.