Оцінювання розвиненості управлінських компетентностей через призму результативності діяльності організації - Матвіїшин, Є. Г.; Миляник, Р. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто можливість оцінювання управлінських компетентностей керівників, опираючись на показники результативності роботи організацій, якими вони управляють. Запропоновано використовувати методику, яка дає змогу опиратися на доступні відкриті дані про діяльність об'єктів дослідження. Це особливо актуально в умовах браку коштів і ресурсів для проведення додаткових досліджень. Застосовано бенчмаркінг, в межах якого зроблено порівняння результативності "водоканалів", які надають послуги з водопостачання і водовідведення. Для дослідження важливо брати такі показники, які об'єктивно відображають стан справ у всіх організаціях, взятих для порівняння. Вибір показників для опису стану в певній сфері повинен бути таким, щоб вони могли показати згодом результати управлінського впливу на ситуацію у відповідній сфері, зокрема – на економічну та соціальну результативність діяльності організації. Показники, які характеризують результативність діяльності "водоканалів", згруповано за двома категоріями: "економічна результативність" (валовий прибуток, дебіторська заборгованість, собівартість послуг) і "соціальна результативність" (витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи). Для порівняльного аналізу використано метод, за яким організації отримують відносні оцінки (від 0 до 1) за кожним з п'яти показників. Що ближче отриманий результат до 1, то кращий стан управлінських компетентностей, пов'язаних із конкретним показником економічної або соціальної результативності. Для повнішого оцінювання розвиненості управлінських компетентностей через призму результативності діяльності "водоканалів" доцільно взяти додаткові показники: середній розмір заробітної плати працівників, витрати на заходи з охорони праці, задоволеність споживачів якістю наданих послуг (кількість скарг від споживачів). Описані підходи можуть бути застосовані також і для оцінювання розвиненості управлінських компетентностей для організацій з інших галузей національної економіки за умови доступності достовірної інформації про економічну та соціальну результативність їхньої діяльності.