Міжнародна громадська організація "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ліньхва" та ініціатива "Один пояс – один шлях" - Ґао, Юаньюань; Горбова, Х. В.; Яремчук, І. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Постановка проблеми. У межах Ініціативи "ОДИН ПОЯС – ОДИН ШЛЯХ" – глобальної ініціативи уряду Китаю щодо торговельно-економічного, культурного та науково-технологічного співробітництва, розбудовується наймасштабніший транспортно-логістичний проєкт ХХІ ст., який поєднує Китай та країни Західної Європи. Актуальність. У період нестабільної фінансово-економічної ситуації у країні та світі загалом постає питання у пошуку стабільного торговельно-економічного партнера, співпраця з яким допоможе забезпечити національні інтереси України. Мета дослідження та основні завдання. Метою статті є розглянути основні напрями співробітництва між Китаєм та Україною в межах ініціативи "ОДИН ПОЯС – ОДИН ШЛЯХ" у різних сферах – економічній, культурній, освітній тощо. А також розкрити роль Міжнародної громадської організації "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва"" у цій співпраці, зокрема в умовах пандемії COVID-19. Предметом дослідження є роль у співпраці України та Китаю Міжнародної громадської організації "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва"", а також особливості співпраці двох країн в умовах пандемії COVID-19. Матеріали та методи дослідження. Інформаційною базою дослідження є наукові дослідження та офіційні публікації. Для досягнення поставленої мети використано такі методи: аналізу та синтезу, описовий, інтроспекції. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Українсько-китайські відносини досліджено у багатьох працях, в яких розкрито основні тенденції співпраці двох країн. Упродовж останніх років активізується торговельно-економічна співпраця Китаю та України. Віднедавна Україна та Китай перейшли на рівень стратегічних відносин, формалізувавши це рішення у двосторонніх договорах. Ще на початку грудня 2017 р. Україна і Китай підписали дорожню карту з реалізації ініціатив "Економічний пояс Великого шовкового шляху" і "Морський шовковий шлях", покликаних посилити економічне співробітництво між Європою і Азією. Ініціатива Китаю "Один пояс – один шлях" передбачає розвиток торговельних відносин між Китаєм і Європою, і Україна є важливим партнером Китаю. Виокремлення не вирішених раніше частин загальної проблеми. У більшості праць, стосовно українсько-китайських відносин, акцентовано на економічний бік співпраці, або тільки на співпрацю у сфері культури. Питання про різні аспекти співпраці між двома країнами, а також про роль у цій співпраці Міжнародної громадської організації "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва"", а також особливості співпраці двох країн в умовах пандемії COVID-19, є недостатньо висвітленими. Результати. Співпрацю між Китаєм і Україною зараз зреалізовано у різних сферах, вона має тенденцію до поглиблення. Окрім зростання рівня торговельних відносин, розвиткові яких ще більше допомагає Ініціатива Китаю "Один пояс – один шлях", розвивається швидкими темпами і співпраця у сфері освіти і науки та культури, про що свідчить відкриття в університетах Китаю кафедр української мови, велика кількість спільних культурних заходів, чому сприяє діяльність Міжнародної громадської організації "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва"". Обговорення. Звичайно, питання міжнародної співпраці важко окреслити в одній статті, проте проаналізувавши публікації про аспекти співпраці України і Китаю, про важливість ініціативи уряду Китаю "Один пояс – один шлях", а також про уже наявні результати співпраці (збільшення торговельних відносин, відкриття кафедр української мови в китайських вищих навчальних закладах, програми обміну, створення Альянсу українських та китайських університетів тощо) було виявлено свідчення того, що співпраця між двома країнами лише поглиблюватиметься, і саме в культурній сфері, сфері освіти та науки велику роль відіграє Міжнародна громадська організація "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва"". Висновки. Ініціатива "Один пояс – один шлях", яка перетворилась на проєкт світового значення, безумовно, має сильний вплив на розвиток двосторонніх відносин України та Китаю, як економічних, так і в галузі освіти, культури тощо. Важливу роль у поглибленні співпраці відіграє Міжнародна громадська організація "Культурно-дослідницький центр України та Китаю "Ланьхва", яка налагоджує контакти між Україною і Китаєм у багатьох сферах, зокрема у сфері культури та економіки, що, безумовно, є важливим для розвитку подальшої співпраці між країнами.