Шляхи використання інструментів аутсорсингу в управлінні охороною здоров'я України - Колісніченко, Н. М.; Саханенко, С. Є. (Ефективність державного управління, 2023)
Вступ. Ефективність і функціональність аутсорсингу успішно впроваджено і доведено в бізнес-процесах. Аутсорсинг запроваджено і у сфері державного управління для виконання низки суспільно значущих функцій. Загалом, можна стверджувати, що передумови використання аутсорсингу в бізнесі та публічному управлінні однакові. Використання аутсорсингу в соціальній сфері – охороні здоров'я, освіті, соціальному забезпеченні – також досягло значних успіхів у деяких країнах. Аутсорсинг у цій сфері є наслідком неефективної політики щодо вартості та якості робіт, які реалізують державні установи. Щодо сфери медицини певні успіхи є у наданні діагностичних послуг, спеціалізованої медичної допомоги тощо. Матеріали та методи. Автори цього дослідження спираються на власний досвід і знання, а також на такі методи, як порівняльне дослідження, метод аналізу, моделювання з використанням теоретичних підходів, запропонованих українськими та зарубіжними вченими. Аналіз літературних джерел. Наукову спрямованість аутсорсингу широко розвивають іноземні вчені, які досліджують його концептуальну та емпіричну природу, наприклад, у сфері охорони здоров'я – праці К. Гімарайеса, А. Гойяла, Ж. Карвальо та інших. Українські дослідники вивчають аутсорсинг у різних секторах, зокрема з економіки – Т. Савченко, А. Ярошина та ін.; державного управління – І. Котовська, І. Луциків, О. Сороківська та ін.; з менеджменту охорони здоров'я – Г. Азаренков, Г. Кукель, І. Семчук та інші. Аналізуючи цю тенденцію, вони звертають увагу на те, що заклади охорони здоров'я, окрім виконання своїх основних функцій, пов'язаних із наданням медичних послуг, повинні належно забезпечувати й інші процеси. Серед таких процесів вони згадують пральні послуги, послуги з прибирання, послуги з вивезення сміття, функції безпеки, ІТ, діагностику, будівництво, ремонт, кейтеринг тощо. Проте невирішеними залишаються проблеми управління інструментами аутсорсингу в сфері охорони здоров'я. Результати. У статті досліджено шляхи використання інструментів аутсорсингу в управлінні охороною здоров'я України та розкрито їхні перспективи. Для досягнення мети необхідно виконати такі завдання, як: визначити аутсорсинг у сфері охорони здоров'я; розкрити інструменти аутсорсингу в управлінні охороною здоров'я; розробити ефективні способи аутсорсингу у функціонуванні закладів охорони здоров'я як стратегію управління охороною здоров'я. Розглянуто поняття аутсорсингу – його переваги та недоліки. Проаналізовано розуміння поняття аутсорсингу, враховуючи його ключові визначення, особливості, теоретичні моделі та майбутні напрями досліджень. Це забезпечує глибше розуміння тенденцій аутсорсингу у сфері охорони здоров'я. Аутсорсинг в управлінні охороною здоров'я можна подати як інструмент, заснований на поглядах клієнтів/пацієнтів, стосунках та ефективних стратегіях. Серед проблем виділено нерозвиненість аутсорсингу в Україні – його суб'єктивний характер. Розглянуто два напрями впровадження аутсорсингу в закладах охорони здоров'я: сфера діяльності з охорони здоров'я та обсяг послуг, що забезпечують життєдіяльність закладу охорони здоров'я. Обговорення. Обґрунтовано стратегічні причини застосування закладами охорони здоров'я аутсорсингу: необхідність максимального використання наявних ресурсів для досягнення стратегічної мети щодо надання висококваліфікованої медичної допомоги. Проаналізовано чинники застосування інструментів аутсорсингу в управлінні закладами охорони здоров'я. Обґрунтовано такі сфери застосування аутсорсингу в управлінні сферою охорони здоров'я, як-от: аутсорсинг в обслуговуванні ЗОЗ; аутсорсинг в наданні медичної допомоги; аутсорсинг медперсоналу. Висновки. Вимоги економічності, рентабельності, платоспроможності та якості функціонування охорони здоров'я свідчать про доцільність передачі аутсорсерам таких послуг: бухгалтерського обліку; прибирання приміщень; вивіз сміття тощо. Незважаючи на всі виявлені загрози для розвитку аутсорсингу в охороні здоров'я України, спостерігається позитивна динаміка в цьому напрямку як у кількісному, так і в якісному аспектах. Можна стверджувати, що аутсорсинг є одним із найоптимальніших механізмів адаптації закладів охорони здоров'я до складних економічних умов, сприяє підвищенню ефективності управління та якості надання медичних послуг.