Використання територіальними громадами Львівської області фінансових ресурсів на заходи з охорони довкілля - Матвіїшин, Є. Г.; Дубровська, М. М. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто стан надходжень і видатків бюджетів територіальних громад Львівської області, орієнтованих на реалізацію заходів у сфері охорони навколишнього природного середовища. Зміни повноважень органів місцевого самоврядування внаслідок децентралізації супроводжуються також і змінами можливостей залучення фінансових ресурсів. Обґрунтовано, що важливим джерелом ресурсів, необхідних для зменшення та запобігання негативному впливу на довкілля, є екологічний податок. Показано спадну тенденцію надходжень цього податку до бюджетів територіальних громад, зокрема на прикладі Львівської міської територіальної громади. Для дослідження використано інформацію, розміщену в модулі "Boost-аналіз" на платформі відкритих даних у сфері публічних фінансів "Є-data". Це дало змогу сформувати дані, які стали основою для бенчмаркінгу та отримання порівняльних оцінок стану використання територіальними громадами Львівської області фінансових ресурсів на заходи з охорони довкілля. Визначено ті територіальні громади регіону, які за підсумками 2021 р. мали найкращий стан за показниками надходжень екологічного податку і їх співвідношень із видатками на природоохоронні заходи. Водночас виявлено, що в деяких територіальних громадах видатки на такі заходи не здійснювалися, хоча й були заплановані. Наведено перелік громад, які мали істотні відхилення фактичних надходжень екологічного податку від запланованих. Встановлено, що видатки на природоохоронні заходи в територіальних громадах загалом перевищують надходження від екологічного податку.