Забезпечення цілей сталого розвитку в Україні: концептуальні перетворення сприйняття в умовах воєнного стану - Калашник, Н. С. (Ефективність державного управління, 2023)
Викладено та проаналізовано цілі сталого розвитку (ЦСР) для України крізь призму умов війни. Досліджено вихідні позиції забезпечення ЦСР в Україні на момент початку війни й порівняно з цими позиціями проаналізовано перетворення у концептуальному сприйнятті їх досягнення на сьогодні. Особливу увагу сконцентровано на соціальному, економічному, екологічному та управлінському векторах досягнення цілей сталого розвитку. Визначено, що руйнівні наслідки від військових дій виявилися критичними для майже всіх внутрішньоекономічних показників, що зумовило за принципом доміно реакцію дисбалансу усіх макроекономічних показників не тільки європейського регіону, але й у глобальному масштабі. Обґрунтовано, що найбільшого деструктивного впливу на світовому рівні зазнали глобальна продовольча безпека; світова енергетична безпека, прогрес у поступовому переході на чисту енергію; глобальна екосистема, що стосується збереження водних ресурсів земельних ресурсів; стан багатосторонності міжнародних відносин та співробітництва у досягненні цілей сталого розвитку. На регіональному та національному рівнях є проблеми у досягненні всіх цілей сталого розвитку, найуразливішими виявилися: подолання голоду, подолання бідності, якісна освіта, міцне здоров'я та благополуччя, доступ до енергоресурсів тощо. Концептуальних змін зазнало сприйняття таких основних ідей сталого розвитку, як: інституційна стійкість самого підходу як парадигми суспільного зростання ХХІ ст.; принцип добровільності і добросовісності виконання зобов'язань; розширення розуміння необхідності розбудови зеленої енергетики не тільки як інструменту застереження змін клімату, а й частини системи безпеки світу; необхідність зміни принципів і механізмів партнерства заради досягнення цілей сталого розвитку.