Фіскальні аспекти державного регулювання підприємницької діяльності в Україні - Ангелко, І. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Висвітлено основні фіскальні аспекти державного регулювання підприємницької діяльності в Україні. Акцентовано увагу на кількісному складі суб'єктів господарювання в розрізі організаційних форм і видів економічної діяльності. Зазначено, що вибір виду економічної діяльності суб'єктом підприємництва залежить від низки критеріїв. Розглянуто деякі критерії класифікації суб'єктів підприємництва за розміром та приналежністю до певної системи оподаткування. Доведено, що чинне вітчизняне законодавство не містить єдиного підходу до класифікації суб'єктів підприємницької діяльності. Визначено, що шляхом формування чітких критеріїв віднесення суб'єктів до певної групи, здійснюється "вплив" на стимулювання чи стримування розвитку тих чи інших галузей економіки, напрямів діяльності підприємств. Зазначено, що фіскальні аспекти державного регулювання підприємницької діяльності в Україні передбачають сплату суб'єктами підприємництва податків, зборів та інших обов'язкових платежів. Наведено основні види податків, зборів та обов'язкових платежів, які сплачують суб'єкти підприємництва перебуваючи на загальній та спрощеній системі оподаткування. Акцентовано увагу на зв'язку фіскального регулювання підприємницької діяльності із регулятивною функцією податків. Охарактеризовано суть регулятивної функції податків через призму висвітлення основних форм та способів її реалізації. Узагальнено, що фіскальні аспекти державного регулювання підприємницької діяльності мають одне із пріоритетних значень, адже безпосередньо впливають на рішення суб'єкта щодо вибору форми та виду здійснення ним діяльності. Визначено, що сьогодні важливого значення набуває питання розроблення системи податкового стимулювання підприємницької діяльності, яка б дала змогу суб'єктам підприємництва активно розвиватися. Адже в умовах повномасштабної війни Росії проти України, роль та місце підприємництва у структурі національної економіки не тільки посилюються, а є необхідними та важливими.