Види та складові публічних механізмів розвитку інноваційної екосистеми - Зуєв, М. І. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто твердження, що одні і ті ж управлінські підходи, що сприяють якості та результативності роботи, можуть бути взяті за основу як у приватній, так і публічній сферах управління. Встановлено, що функції публічних механізмів розвитку інноваційної екосистеми є основою для формування керівної системи та взаємодії її компонентів. Зазначено складові публічних механізмів інноваційної екосистеми, які спрямовані на її розвиток. Охарактеризовано потенціал української стартап-екосистеми, що має бути використаний для відновлення країни після війни. Водночас з'ясовано, що сьогодні цей потенціал недостатньо збалансований і структурований, а також стратегічно не орієнтований на виклики української економіки, які істотно зросли під час війни. З'ясовано, що механізми державного управління здебільшого мають спільні ознаки та властивості з публічними механізмами розвитку інноваційної екосистеми. Проаналізовано потенціал української стартап-екосистеми, який потрібен для відновлення країни після війни, його недостатня збалансованість і структурованість, а також стратегічно не орієнтованість на виклики української економіки, які значно зросли під час війни, до того ж ця невідповідність спричинена певними недоліками в управлінні вітчизняної інноваційної екосистеми. Проаналізовано динамічні процеси у конкурентному середовищі, у якому швидкість виходу на ринок і створення унікальних цінностей мають вирішальне значення, тому компанії дедалі частіше створюють або беруть участь в екосистемах з іншими організаціями. Охарактеризовано стратегічні завдання, які необхідно узгодити, прийняти та надалі координувати під час реалізації для успішного подолання недоліків в управлінні вітчизняною інноваційною екосистемою ключовими її учасниками. Виявлена необхідність подальших досліджень публічних механізмів розвитку інноваційної екосистеми Зазначено основні елементи, з яких складається інноваційна екосистема.