Прогнозування впливу російської військової агресії на обсяги виробництва та експорту української аграрної продукції - Матвіїшин, Є. Г.; Гаврюшина, М. Є. (Ефективність державного управління, 2023)
Виконано прогнозування обсягів виробництва аграрної продукції в Україні в умовах часткової окупації її території та розкрито підхід до оцінювання перспектив експорту української аграрної продукції. Для прогнозних розрахунків обсягів виробництва взято до уваги зменшення площ сільськогосподарських угідь в Україні через військові дії на території країни. Експерти оцінюють зменшення площ через непридатність до обробітку земель на територіях, де відбувалися військові дії, та окупацію частини території розміром приблизно 22 % від усіх сільськогосподарських угідь, які обробляли у 2021 році. Зміни економічних станів країн, що імпортують українську аграрну продукцію, прийнято за один із чинників впливу на майбутні зміни потенційного попиту на цю продукцію. Основними імпортерами української аграрної продукції у 2021 р. були Китай, Індія, Єгипет, Туреччина, Індонезія, низка європейських країн, зокрема членів Європейського Союзу. У прогнозній моделі використано припущення аналітиків Міжнародного валютного фонду щодо щорічних змін реальних ВВП цих країн на період до 2025 року. Окрім того, зроблено припущення щодо впливу політичної підтримки України європейськими країнами на зміни напрямків експорту її аграрної продукції. Наведено результати прогнозних розрахунків обсягів виробництва та експорту української аграрної продукції.