Особливості управління освітою в умовах воєнного стану - Костюніна, Ю. О. (Ефективність державного управління, 2023)
Надано характеристику специфічних рис управління освітою в сучасній Україні за умов воєнного стану. Визначено та описано такі ключові риси: гарантування фізичної безпеки освітній інфраструктурі, учням та вчителям, що може включати впровадження протоколів безпеки, встановлення безпечних транспортних маршрутів і координацію з місцевою владою та силами безпеки для створення безпечного середовища для навчання, облаштування бомбосховищ чи безпечних місць; надання тимчасових навчальних приміщень; зміна функціоналу закладів освіти, які в умовах війни є інструментом психосоціальної підтримки; підтримка вчителів та підготовка їх до виконання розширених функцій і зміни змісту освіти; гнучкі підходи до освіти, такі як програми дистанційного навчання, мобільні школи або програми пришвидшеного навчання, розроблення та впровадження механізмів визнання результатів навчання тощо; гуманітарна допомога та міжнародна підтримка, розширення суб'єктів управління освітою; реінтеграція та освітня реформа. Також розглянуто особливості міжвідомчої взаємодії органів влади, місцевого самоврядування, закладів освіти, міжнародних урядових та неурядових організацій щодо гарантування здобувачам права на освіту, а вчителям – права на саморозвиток в умовах воєнного стану.