Визначення потреб посадових осіб місцевого самоврядування у професійному навчанні - Наконечний, О. С. (Ефективність державного управління, 2023)
Систему професійного навчання посадових осіб місцевого самоврядування визначено як циклічно організовану сукупність взаємопов'язаних компонентів визначення потреби, формування мотивації, організації, моніторингу та оцінювання якості навчання. Виявлено недосконалість наявних механізмів визначення потреб посадових осіб місцевого самоврядування у професійному навчанні. Проаналізовано рекомендації Національного агентства України з питань державної служби щодо аналізу потреб у професійному навчанні, виявлено відсутність чітких критеріїв визначення потреб посадових осіб місцевого самоврядування у професійному навчанні. Узагальнено інформацію щодо потреб у навчанні посадових осіб місцевого самоврядування різного рангу 62 територіальних громад Івано-Франківської області. Доведено, що знання, потрібні посадовій особі для ефективного управління розвитком громади, різняться залежно від сфери її повноважень. Визначено потребу у курсах стратегічного планування, управління проєктами, управління комунікаціями, фінансового менеджменту, правової грамотності для опанування функціональними фаховими навичками. Виявлено потреби в навчанні навичкам soft skills. Запропоновано системно відстежувати перспективи соціально-економічного розвитку територіальної громади, для ідентифікації ймовірних змін потреб посадових осіб місцевого самоврядування в навчанні у майбутньому.