Управління гуманітарними кризами під час війни - Ященко, Г. А. (Ефективність державного управління, 2023)
Крізь призму війни розглянуто сучасні підходи та принципи управління гуманітарними кризами, пом'якшення їх наслідків. Проаналізовано нормативну базу та підходи міжнародних організацій (ООН, Європейської Комісії), якими вони користуються під час врегулювання та реакції на гуманітарні кризи. Визначено сучасні дилеми, з якими стикаються міжнародні організації в процесі управління під час гуманітарних криз, зокрема "дилеми втручання" та "дилеми допомоги під захистом зброї". Проаналізовано як наявні дилеми відобразилися на практиці міжнародної допомоги України за час повномасштабного вторгнення. Охарактеризовано проблемні питання щодо захисту людей, які надають гуманітарну допомогу, зокрема працівників органів влади та місцевого самоврядування в контексті не тільки гарантування фізичної безпеки, але й забезпечення належного навчання, доступу до необхідних ресурсів й обладнання (враховуючи засоби захисту), а також створення механізмів для звітування та реагування на випадки насильства або переслідування персоналу, що надає допомогу, потреб і додаткових ризиків тощо. Досліджено та виявлено низку проблем управління гуманітарними кризами в Україні за умов війни, а також особливості колективного підходу до управління гуманітарною кризою та лінійність цього процесу.