Проблеми стимулювання підприємницької діяльності в умовах військових дій - Загорський, В. С.; Кисіль, Б. М. (Ефективність державного управління, 2023)
Розглянуто сучасний стан підприємницької діяльності в Україні. Відображено структуру підприємництва та визначено основні тенденції його розвитку під час військових дій. Акцентовано увагу на заходи державної підтримки бізнесу під час війни. Досліджено активність вітчизняного підприємництва за час війни у регіональному аспекті та за галузями промисловості. Визначено загрози та виклики, які постають перед українським бізнесом під час війни. Проаналізовано фінансові показники діяльності суб'єктів великого та середнього підприємництва у 2022 р. Акцентовано увагу на змінах у структурі регіональних ринків праці, проблемах життєдіяльності регіонів та територіальних громад залежно від наближення до районів військових дій та на проблемах діяльності суб'єктів підприємництва, можливостей використання найефективніших інструментів стимулювання їх розвитку на державному та регіональному рівнях. Здійснено аналіз перешкод, які заважають відновити і розвивати бізнес під час військових дій, охарактеризовано чинники та узагальнено проблеми розвитку підприємницької діяльності у 2022-2023 рр. Окреслено основні завдання для розвитку малого і середнього підприємництва у сфері регулювання бізнесу та виокремлено ті, які дають змогу удосконалити інструменти розвитку підприємництва. Досліджено практику застосування інструментів взаємодії бізнесу з органами місцевого самоврядування та подано пропозиції щодо їх використання. Узагальнено заходи для стимулювання розвитку соціально-орієнтованої та конкурентоспроможної підприємницької діяльності через регуляторну діяльність та використання фінансових механізмів підтримки бізнесу.