Оцінка ефективності державних програм соціальної підтримки для дітей-сиріт в Україні - Акімова, Л. М.; Майстренко, К. М.; Акімов, О. О. (Ефективність державного управління, 2023)
Здійснено дослідження та аналізу програм державних соціальних гарантій для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою оцінення їхньої ефективності та областей для потенційного удосконалення. Обговорено ключові аспекти цих програм, включаючи фінансові виплати, доступ до освіти та медичних послуг, житлові ініціативи, правову підтримку, та механізми підтримки після виходу з інтернатних закладів. Незважаючи на наявність широкого спектра ініціатив, виявлено області, які потребують удосконалення, зокрема у забезпеченні більшої інтегрованості послуг, підвищенні якості освітніх та медичних послуг, та зміцненні підтримки в перехідний період після інтернату. Наголошено на критичній ролі цих програм у забезпеченні необхідної підтримки цільових груп, спрямованої на їхній повноцінний розвиток та соціалізацію, а також сформульовано рекомендації щодо оптимізації існуючих механізмів державних соціальних гарантій. З'ясовано, що потрібен системний підхід до вирішення проблем дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, вказуючи на важливість поєднання різних видів підтримки для забезпечення їхнього фізичного, психологічного, освітнього та соціального благополуччя. Акцентовано увагу на потребі постійного моніторингу та оцінення цих програм з метою своєчасного виявлення та усунення недоліків, а також адаптації до змінюваних потреб суспільства та цільових груп. Встановлено, що потрібен більш активний внесок з боку уряду, неприбуткових організацій та місцевих громад у поліпшення та розширення програм соціального захисту, з метою забезпечення умов для того, щоб кожна дитина могла вести достойне життя та мати перспективне майбутнє.