Управлінські рішення щодо промоції підтримки охорони здоров'я матерів та дітей - Малачинська, М. Й. (Ефективність державного управління, 2023)
Досліджено ключову роль рішень публічного управління щодо промоції охорони здоров'я матері та дитини у контексті надання комплексних та ефективних послуг з перинатальної дороги. Визначається зміст поняття промоція крізь призму галузі охорони здоров'я, надання медичних послуг зокрема. Акцент зроблено на розробленні стратегічної політики, розподілі ресурсів і міжвідомчій співпраці як основних компонентах формування сприятливого середовища для здоров'я матері та дитини, набуття позитивного досвіду полог та материнства, надалі – бажання народжувати ще. Наголошено на важливості ініціатив із залучення громади, включаючи програми охоплення та комунікаційні стратегії, для подолання прогалин у доступності медичної допомоги та підвищення обізнаності з окремих видів перинатальної допомоги, запровадження послуг телемедицини та інтеграцію технологічних досягнень до перинатальної практики сучасної України. Як критично важливі компоненти сучасних рішень державного управління у наданні медичної допомоги розглянуто необхідність навчальних програм для медичних працівників з промоції охорони здоров'я, заходи із забезпечення якості та готовності до кризових ситуацій, щоб забезпечити стале та стійке надання підтримки охорони здоров'я матері та дитини. Наведено аргументи на користь удосконалення системи охорони здоров'я, зокрема промоції системи перинатальної допомоги, щоб краще задовольняти унікальні потреби матерів і дітей, зрештою сприяючи покращенню результатів охорони здоров'я, добробуту громади, підвищенню народжуваності в Україні. Досліджено ключові стратегії просування перинатального догляду, зокрема освітні ініціативи, залучення громади та використання цифрових платформ. Наголошуючи на важливості комплексного та доступного підходу до охорони здоров'я, вказано на роль цільової реклами, відгуків пацієнтів і потужної сильної присутності в Інтернеті для підвищення обізнаності та зміцнення довіри серед цільової демографічної групи. Досліджено важливість цілісного підходу, який поєднує залучення громади, цифрову комунікацію та орієнтовану на пацієнта освіту для оптимізації просування медичних послуг перинатальної допомоги та покращення результатів для здоров'я матері і дитини.