Інновації у правовому механізмі публічного управління державно-приватним партнерством у галузі охорони здоров'я в Україні - Юкало, М. В. (Ефективність державного управління, 2023)
Висвітлено інноваційні трансформації останніх двох років, що відбуваються в Україні в межах законотворчих процесів, які забезпечують публічне управління державно-приватним партнерством (ДПП) у секторі охорони здоров'я України. Зважаючи на потребу співпраці між державними та приватними організаціями для зміцнення інфраструктури та послуг охорони здоров'я, досліджено останні правові новели України. Розглянуто загальну нормативно-правову структуру, що уможливлює розвиток ДПП, а також наголошено на уточненнях правового врегулювання для врахування особливостей ДПП у сфері охорони здоров'я, які пов'язані із повномасштабною війною в Україні. Досліджено еволюцію контрактних структур, акцентовано на стратегіях розподілу ризиків і впровадженні моделей, що ґрунтуються на ефективності. Крім того, увагу приділено прозорості, підзвітності та залученню зацікавлених сторін як критичним компонентам ефективного державного управління ДПП у галузі охорони здоров'я. Зроблений аналіз дає змогу простежити, як правові механізми пристосовуються до вирішення унікальних проблем сектору охорони здоров'я, включаючи потреби щодо відновлення зруйнованої інфраструктури, подолання кризи нестачі кваліфікованих працівників, конфіденційності даних, прав пацієнтів і етичних стандартів. Здійснений огляд тенденцій інноваційного розвитку правового механізму забезпечення ДПП у галузі охорони здоров'я (до яких ми віднесли законодавчі реформи, стратегії управління ризиками, регуляторні адаптації, контрактні нововведення, баланс інтересів зацікавлених сторін, прозорість і підзвітність, дотримання норм етики, міжнародні порівняльні дослідження) має на меті надати розуміння динамічного правового середовища, що стимулює розвиток державно-приватного партнерства в галузі охорони здоров'я в Україні в сучасних умовах, створюючи стійку та чутливу до змін основу для розбудови системи охорони здоров'я, орієнтованої на пацієнта.