Дослідження концепції сталого розвитку в контексті аспектів публічного управління - Загорський, В. С.; Гладчук, О. З. (Ефективність державного управління, 2024)
Розглянуто виклики, що не зникли впродовж століть – забруднення навколишнього середовища, виснаження природних ресурсів, військові конфлікти, швидке зростання населення та значний розрив у рівнях життя між країнами, наголошено на необхідності розроблення ефективної стратегії для цивілізаційного розвитку. Висвітлено історичний розвиток ідей Концепції сталого розвитку, від лісового господарства в Європі до сучасних глобальних концепцій, таких як екосистемний підхід та екологічні рухи, що вплинули на формування сучасної екологічної політики. Здійснено аналіз впливу публікацій таких дослідників, як Р. Карсон, А. Швейцер, А. Несс, Дж. Лавлок і звітів Римського клубу, які спонукали до міжнародної уваги і дій щодо глобальних екологічних проблем. У дослідженні наголошено на важливості публічного управління в інтеграції сталого розвитку в національні та глобальні стратегії через історичні віхи, такі як Конференція в Стокгольмі, Земляний саміт в Ріо, Паризька угода, і особливо – на впровадженні Цілей сталого розвитку ООН. Усі ці заходи та ініціативи покликані сприяти переходу від теоретичного розуміння до практичної реалізації сталого розвитку, залучаючи різні сектори суспільства, уряди, приватний сектор та міжнародні організації до спільних дій. Особливу увагу приділена ролі публічного управління у впровадженні глобальних і національних стратегій сталого розвитку, з акцентом на Цілі сталого розвитку ООН, які визначають напрями дій для досягнення економічної стабільності, соціальної справедливості та екологічної безпеки. Описано, як інтеграція цих цілей у публічні політики може сприяти створенню стійких місцевих та глобальних систем. Наголошено на пріоритетності публічного управління щодо інклюзивності та міжсекторальної співпраці у вирішенні глобальних викликів сталого розвитку, поінформованості громадськості та залученні до діалогу та дій, що ведуть до збереження нашої планети для майбутніх поколінь.