Просторовий енергетичний менеджмент у територіальних громадах: креативний досвід - Матвіїшин, Є. Г. (Ефективність державного управління, 2024)
Розкрито стан висвітлення питань енергетичного менеджменту на рівні територіальних громад і в житлово-комунальному секторі. Актуальність дослідження зумовлюється вимогами енергетичної безпеки країни загалом і територіальних громад зокрема. З'ясовано, що бракує досліджень теоретичних і практичних аспектів просторового енергетичного менеджменту, який враховує особливості територіальних громад. Розкрито зміст просторового енергетичного менеджменту як управлінської діяльності, спрямованої на забезпечення раціонального розподілу і споживання енергетичних ресурсів з урахуванням просторового розташування їхніх джерел і споживачів. Запропоновано врахувати креативний зарубіжний досвід щодо розвитку систем енергозабезпечення для віддалених територій на основі створення систем MicroGrid, які дають змогу зменшити собівартість електроенергії, зокрема витрати на її транспортування. Для формування середовища, комфортного для мешканців і відвідувачів, креативним інструментом просторового енергетичного менеджменту є теплова карта території (досвід м. Львова). Дані такої карти можуть бути корисними для планування майбутньої забудови та ревіталізації окремих ділянок територіальної громади. Для прийняття рішень у сфері просторового енергоменеджменту запропоновано проводити аналіз витрат і вигід. При цьому повинні братися до уваги не тільки прямі, але й непрямі витрати (вилучення земельних ділянок для влаштування альтернативних джерел енергії і прокладання мереж тощо) і вигоди (створення додаткових робочих місць, збільшення надходжень у формі податків та орендної плати тощо). Поширення креативного досвіду у сфері просторового енергоменеджменту дасть змогу раціоналізувати розподіл і споживання різних видів енергії та покращити комфортність умов для мешканців і відвідувачів населених пунктів. Надалі доцільно враховувати аспекти просторового енергоменеджменту під час розроблення комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад.