Аналіз стану державного регулювання у сфері охорони навколишнього природного середовища за різними напрямами, здійснений в межах підготовки національної доповіді про стан навколишнього середовища в Україні у 2023 році - Березовський, П. П.; Шутяк, С. В.; Ященко, Г. А.; Костюніна, Ю. О.; Березовська, Н. І. (Ефективність державного управління, 2024)
Здійснено комплексний аналіз стану державного регулювання у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні. Досліджено різні напрями, зокрема міжнародне співробітництво, державно-приватне партнерство, громадські ініціативи та законодавча підтримка. Оцінювання базується на сучасних даних та прикладах впроваджених екологічних програм. Встановлено, що одним із ключових напрямів для покращення державного регулювання є актуальний законодавчий супровід швидкого розвитку України, зокрема ухвалення законодавства, що стимулює приватні інвестиції в екологічні проєкти через податкові пільги, гранти та інші форми підтримки, встановлення чітких стандартів і вимог до екологічних проєктів, контроль за їх виконанням з боку держави та громадськості забезпечують ефективність впровадження екологічних ініціатив. Проаналізовано наявні та можливі спільні екологічні програми за допомогою транскордонних проєктів, грантів щодо співпраці України із сусідніми країнами та загалом у процесах євроінтеграції. Наголошено, що такі проєкти дають змогу не тільки зберігати навколишнє середовище, але й впроваджувати нові екологічні технології. Окрему увагу приділено питанням розвитку державно-приватного партнерства у галузі охорони навколишнього середовища за напрямами інвестицій в екологічні проєкти, фінансування та реалізації проєктів, таких як будівництво очисних споруд, розвиток відновлюваної енергетики та утилізація відходів, співпраця з технологічними компаніями для впровадження інновацій у сфері управління відходами, розмінування, очищення води тощо. У дослідженні розглянуто потенціал таких суспільних процесів, як підтримка та популяризація екологічної відповідальності, екологічна освіта. Доведено важливість запровадження програм корпоративної соціальної відповідальності, де приватні компанії беруть на себе зобов'язання щодо зменшення негативного впливу на довкілля. Також наголошено на важливій ролі розвитку екологічної освіти