Екологічне управління в системі реалізації цілей сталого розвитку - Лавний, А. В. (Ефективність державного управління, 2024)
Екологічне управління в системі реалізації цілей сталого (стійкого) розвитку розглянуто як концептуальний фокус науки публічного управління в сучасній та стратегічній перспективі. Стійкий розвиток аргументовано як найбільш конструктивний підхід, актуальний практично для всіх сфер суспільства і управління не тільки для більшості європейських країн, але й в глобальному масштабі. Охарактеризовано динаміку формування конструктивних теоретичних концептів сталого розвитку ІІ пол. ХХ ст. та інноваційних моделей екологічного управління поч. ХХІ ст. у контексті завдань публічного управління. Відзначено цілі та основні елементи екосистемного підходу, що взаємодіють у реалізації цілей стійкого розвитку. Узагальнено аргументацію екологічної стійкості як визначальної характеристики екосистемного підходу. Визначено критерії оцінювання її результативності. Послідовно розвинено думку про безпосередній зв'язок екологічного добробуту і спроможності політичних інститутів утримувати екологічну рівновагу. При цьому відзначено здатність інститутів у демократичних державах захищати екосистеми краще, ніж в авторитарних. Актуалізовано нагальну потребу вирішувати проблеми ефективності альтернативних моделей економіки, відображені в поточних дебатах з питань "зеленої" економіки, робочих місць, розумного зростання, муніципальної стійкості та змін у розумінні місії влади, суспільного призначення управлінської діяльності та ролі громадянського суспільства і конкретної людини. Доведено органічний зв'язок вирішення проблем екології та забезпечення економічної ефективності, соціальної справедливості, політичної стабільності, національної безпеки, здоров'я населення та якості життя. У тематику подальших досліджень екологічного управління в системі реалізації цілей стійкого розвитку доцільно включити, зокрема, розроблення екосистемного підходу як набору керівних принципів реалізації державної політики у сфері екології в Україні.